Gefilte fishi ajalugu
Mõned peavad „gefilte fishi“ delikatessiks, teised aga millekski liiga vastikuks. Mõlemal juhul on see tõenäoliselt enamiku inimeste klassikaliste aškenazi toitude lühiloendis. Mõjuval põhjusel. See on olnud osa Ida-Euroopa juutide dieedist sadu aastaid.
AUTOR: RACHEL RINGLERLoe lisaks
Polentapallid
Tahenenud maisijahust kihtide vahele pannakse erinevaid täidiseid anšoovisest seenteni.
Mõnus suupiste hea veini kõrvale. Valmib kuuele
Loe lisaks
Goldene Joih ehk kanasupp
Väidetava raviomaduste poolest pakutakse suppi ka kõigi haiguste ravimiseks
ning seetõttu on roa tuntud teine nimi Juudi penitsiliin.
Kuuele kuni kaheksale sööjale
Loe lisaks
Latked
Õlis küpsetatud kartulipannkoogid on traditsiooniline hannuka toit, kuna sümboliseerib ime,
kus õli jätkus põlemiseks kaheksaks päevaks. Kartulipannkoogid maitsevad hästi röstitud pardi või hane lisandina. Samuti võib neid süüa hommikusöögiks koos hapukoore või majoneesiga.
Loe lisaks
PALMIKSAI – HAALA – חלה
Loe lisaks
Hannuka – valguse püha – חנוכה
Loe lisaks
Sukot
Loe lisaks
Roš ha-Šana
Juutide aasta algab septembris või oktoobris Roš ha-Šana’ga, mis tähendab ’aasta pead’. Sellega algab periood, mida kutsutakse kümneks patukahetsuse päevaks (tuntud ka kui aukartuse päevad), ja mis lõpeb Jom Kipur’iga. Juute julgustatakse neid päevi veetma tagasivaatavalt, kaaluma oma käitumist ja mõtlema, kuidas teha parandusi nii enese kui ka oma ümbritsevate elus.
Loe lisaksIisraeli kuskuss
Loe lisaks
Tu bi-Švat
See on tuntud kui puude püha. See on üks neljast pühast, mis ülistab loodust, nagu mainitud Mišna’s (üks osa Talmudist). Tu bi-Švat leiab aset juudi kalendri viienda kuu viieteistkümnendal päeval (veebruari alguses), kui Iisraeli viljapuudel hakkab kogunema mahl. Tähistamiseks on komme süüa erinevaid puuvilju ja pähkleid.
Loe lisaks