Magus, särav haala on traditsiooniline aškenaaži toit, mida süüakse alati šabati ja ka teiste pühade ajal. Igal šabati laual on veini ja küünalde kõrval kaks pätsi haalat. Kaks pätsi meenutavad kahte manna portsjonit, mis anti juutidele reedeti, iga nädala kuuendal päeval kui nad Egiptuse vangipõlvest naasesid. Haala kaetakse sümboolselt puuvillase rätikuga, et ta ei muutuks kadedaks, kui veinile palvet loetakse. Saia pühitsetakse eraldi kiduši tseremoonia osast. Klassikaline haala ei ole tehtud piima sisaldavatest toorainetest, seega võib seda süüa ka lihaga. Nii palju kui on juudi kokki ja kokaraamatuid, on erinevaid haala retsepte.




Koostisosad:
• 320 ml sooja vett
• 80 g suhkrut
• 30 g värsket või 15 g kuivpärmi
• 800 g nisujahu
• 2 muna
• 12 g soola
• 60 g õli
Katteks:
• 1 läbiklopitud muna 1 tl veega
• 2 tl seesamiseemneid

Valmistamine:
1. Sega kausis suhkur sooja vee ja pärmiga.
2. Lisa jahu, munad, sool ja õli.
3. Sega taigen hästi läbi. Taigen peab jääma kleepuv.
4. Eemalda taigen jahusele lauale ja sõtku 10 minutit, vajadusel lisa jahu.
5. Aseta taigen jahuga määritud kaussi ning lase kaetuna soojas kohas kerkida umbes 40 minutit, kuni see on kasvanud kahekordseks.
6. Jaga taigen pooleks. Iga pool tee kolmeks portsjoniks ja vormi nendest ribad. Suru ribade üks ots kinni ja punu palmik. Sama tee ülejäänud tainaga, et tulemuseks saaks kaks pätsi.
7. Aseta palmikud küpsetuspaberile ja lase veel kerkida. Kontrolli sõrmega, kas taigen on valmis. Taigen, kui see on valmis küpsetamiseks, põrkab tagasi.
8. Pintselda palmikud lahtiklopitud munaga ja puista peale seesamiseemned.
9. Aseta sai 200Csse eelsoojendatud ahju ning küpseta 10 minutit, siis alanda kuumust 170Cle ja küpseta veel 10 minutit, niikaua, kuni haala on kuldpruun.
10. Võta ahjust välja ja lase enne serveerimist jahtuda.