Postitused sildiga 'Zeus kitchen'.
Salmen Šois  •  25. dets, 2023

Gefilte fishi ajalugu

Mõned peavad „gefilte fishi“ delikatessiks, teised aga millekski liiga vastikuks. Mõlemal juhul on see tõenäoliselt enamiku inimeste klassikaliste aškenazi toitude lühiloendis. Mõjuval põhjusel. See on olnud osa Ida-Euroopa juutide dieedist sadu aastaid.

AUTOR: RACHEL RINGLER
Loe lisaks
Salmen Šois  •  16. dets, 2020

Polentapallid

Täidetud ja frititud polentapallid on pärit sefardi köögist.
Tahenenud maisijahust kihtide vahele pannakse erinevaid täidiseid anšoovisest seenteni.
Mõnus suupiste hea veini kõrvale. Valmib kuuele
Loe lisaks
Salmen Šois  •  25. apr, 2020

Goldene Joih ehk kanasupp

Kõikide aegade lemmik ja asendamatu šabatisupp.
Väidetava raviomaduste poolest pakutakse suppi ka kõigi haiguste ravimiseks
ning seetõttu on roa tuntud teine nimi Juudi penitsiliin.

Kuuele kuni kaheksale sööjale
Loe lisaks
Salmen Šois  •  22. dets, 2019

Latked

Latked on hästi tuntud ja armastatud roog juudi toidulaual.
Õlis küpsetatud kartulipannkoogid on traditsiooniline hannuka toit, kuna sümboliseerib ime,
kus õli jätkus põlemiseks kaheksaks päevaks. Kartulipannkoogid maitsevad hästi röstitud pardi või hane lisandina. Samuti võib neid süüa hommikusöögiks koos hapukoore või majoneesiga.
Loe lisaks
Salmen Šois  •  23. aug, 2019

PALMIKSAI – HAALA – חלה

Magus, särav Haala on traditsiooniline aškenaaži toit, mida süüakse alati šabati ja ka teiste pühade ajal. Igal šabati laual on veini ja küünalde kõrval kaks pätsi haalat.
Loe lisaks
Salmen Šois  •  24. sept, 2018

Sukot

Seda püha tähistatakse Suka ehk väikese onni või varjualuse ehitamisega.
Loe lisaks
Salmen Šois  •  07. sept, 2018

Roš ha-Šana

Juutide aasta algab septembris või oktoobris Roš ha-Šana’ga, mis tähendab ’aasta pead’. Sellega algab periood, mida kutsutakse kümneks patukahetsuse päevaks (tuntud ka kui aukartuse päevad), ja mis lõpeb Jom Kipur’iga. Juute julgustatakse neid päevi veetma tagasivaatavalt, kaaluma oma käitumist ja mõtlema, kuidas teha parandusi nii enese kui ka oma ümbritsevate elus.

Loe lisaks
Salmen Šois  •  23. aug, 2018

Iisraeli kuskuss

Iisraeli kuskuss sündis 1950ndatel, kui juudid remigreerusid Iisraeli. Tollane peaminister David Ben-Gurion otsis alternatiivi riisile, mida oleks suurtes kogustes kerge toota. Nii leiutati riisikujulised nisutainanuudlid, mida Iisraelis tuntakse ka kui "Ben-Gurioni riis".
Loe lisaks