Salmen Šois 23. aug, 2018
Iisraeli kuskuss
Iisraeli kuskuss sündis 1950ndatel, kui juudid remigreerusid Iisraeli. Tollane peaminister David Ben-Gurion otsis alternatiivi riisile, mida oleks suurtes kogustes kerge toota. Nii leiutati riisikujulised nisutainanuudlid, mida Iisraelis tuntakse ka kui "Ben-Gurioni riis".
Iisraeli jõukuse kasvades sai tavaline riis peagi kõigile uuesti kättesaadavaks ning riisikujulised nisutainanuudlid kujundati ümber ümmargusteks pärlisuurusteks graanuliteks, mida hakati nimetama ptitim´iks ja mis tõlkes tähendab puru.
Üle maailma levis ptitim New York´is elava iisraeli koka ja kokaraamatute autori Mika Sharoni vahendusel. Ta kutsus enda juurde lõunale Ameerika ühe tuntud koka Don Pintabona. Kui külaline oli ptitimi esmakordselt maitsnud panigi ta toiduainele nimeks Iisraeli kuskuss.
Olgugi, et tavakuskussi graanulid näevad välja kui purustatud teravili, on kuskuss tegelikult väike mannajahust tehtud ümmargune pasta.
Erinevalt teistest pastadest valmistatakse kuskussi mannajahust, mida hõõrutakse märgade käte vahel nisujahus kuni tekib puru, mis seejärel kuivatatakse ja aurutatakse.
Iisraeli kuskussi kuulikesed vormitakse nisu- ja mannajahust ning siis need röstitakse. Niisugune tootmisprotsess annab sellele kuskussile pähklise maitse.
Tavaline kuskuss on traditsiooniliselt kuivatatud, Iisraeli kuskuss aga röstitud. Kui kuskussi aurutatakse siis Iisraeli kuskussi keedetakse nagu pastat. Kui kuskuss on iidne toiduaine siis Iisraeli kuskuss on suhteliselt uus leiutis.
Tomatisupp Iisraeli kuskussiga
Kuuele sööjale
Koostisosad:
2 spl oliiviõli
1 mugulsibul (hakitud)
1-2 porgandit (viilutatud)
400 g konservtomatit (purustatud)
6 küüslauguküünt (jämedalt hakitud)
1,5 l köögivilja- või kanapuljongit
200 g Iisraeli kuskussi
5 mündilehte (hakitud)
1/4 tl vürtsköömneid (purustatud)
koriandrilehti
Cayenne`i pipart
soola ja purustatud musta pipart
Valmistamine:
Kuumuta pannil oliiviõli, lisa sibul ja porgand ning kuumuta keskmisel tulel umbes 10 min (kuni kõik koostisosad on pehmed). Lisa tomatid, pool küüslaugust, puljong, kuskuss, münt, vürtsköömen, koriander, Cayenne pipar, soola ja pipart maitse järgi.
Aja supp keema, lisa järelejäänud hakitud küüslauk, alanda kuumust ja keeda vahetevahel segades madalal tulel 7-10 min või kuni kuskuss on valmis.
Üle maailma levis ptitim New York´is elava iisraeli koka ja kokaraamatute autori Mika Sharoni vahendusel. Ta kutsus enda juurde lõunale Ameerika ühe tuntud koka Don Pintabona. Kui külaline oli ptitimi esmakordselt maitsnud panigi ta toiduainele nimeks Iisraeli kuskuss.
Olgugi, et tavakuskussi graanulid näevad välja kui purustatud teravili, on kuskuss tegelikult väike mannajahust tehtud ümmargune pasta.
Erinevalt teistest pastadest valmistatakse kuskussi mannajahust, mida hõõrutakse märgade käte vahel nisujahus kuni tekib puru, mis seejärel kuivatatakse ja aurutatakse.
Iisraeli kuskussi kuulikesed vormitakse nisu- ja mannajahust ning siis need röstitakse. Niisugune tootmisprotsess annab sellele kuskussile pähklise maitse.
Tavaline kuskuss on traditsiooniliselt kuivatatud, Iisraeli kuskuss aga röstitud. Kui kuskussi aurutatakse siis Iisraeli kuskussi keedetakse nagu pastat. Kui kuskuss on iidne toiduaine siis Iisraeli kuskuss on suhteliselt uus leiutis.
Tomatisupp Iisraeli kuskussiga
Kuuele sööjale
Koostisosad:
2 spl oliiviõli
1 mugulsibul (hakitud)
1-2 porgandit (viilutatud)
400 g konservtomatit (purustatud)
6 küüslauguküünt (jämedalt hakitud)
1,5 l köögivilja- või kanapuljongit
200 g Iisraeli kuskussi
5 mündilehte (hakitud)
1/4 tl vürtsköömneid (purustatud)
koriandrilehti
Cayenne`i pipart
soola ja purustatud musta pipart
Valmistamine:
Kuumuta pannil oliiviõli, lisa sibul ja porgand ning kuumuta keskmisel tulel umbes 10 min (kuni kõik koostisosad on pehmed). Lisa tomatid, pool küüslaugust, puljong, kuskuss, münt, vürtsköömen, koriander, Cayenne pipar, soola ja pipart maitse järgi.
Aja supp keema, lisa järelejäänud hakitud küüslauk, alanda kuumust ja keeda vahetevahel segades madalal tulel 7-10 min või kuni kuskuss on valmis.
Lisa kommentaar