Postitused sildiga 'juudi köök'.
Salmen Šois  •  16. dets, 2020

Polentapallid

Täidetud ja frititud polentapallid on pärit sefardi köögist.
Tahenenud maisijahust kihtide vahele pannakse erinevaid täidiseid anšoovisest seenteni.
Mõnus suupiste hea veini kõrvale. Valmib kuuele
Loe lisaks
Salmen Šois  •  02. dets, 2018

Hannuka – valguse püha – חנוכה

Kõikjal maailmas tähistavad juudid kislevikuu 25-nda päeva õhtul (langeb detsembrisse) valguse püha Hannuka’t õlilambi või menoraasse asetatud küünalde süütamisega. Igal õhtul kaheksa päeva jooksul süüdatakse üks küünal ja seda nii kaua kuni kõik põlevad.
Loe lisaks
Salmen Šois  •  24. sept, 2018

Sukot

Seda püha tähistatakse Suka ehk väikese onni või varjualuse ehitamisega.
Loe lisaks
Salmen Šois  •  07. sept, 2018

Roš ha-Šana

Juutide aasta algab septembris või oktoobris Roš ha-Šana’ga, mis tähendab ’aasta pead’. Sellega algab periood, mida kutsutakse kümneks patukahetsuse päevaks (tuntud ka kui aukartuse päevad), ja mis lõpeb Jom Kipur’iga. Juute julgustatakse neid päevi veetma tagasivaatavalt, kaaluma oma käitumist ja mõtlema, kuidas teha parandusi nii enese kui ka oma ümbritsevate elus.

Loe lisaks
www  •  31. jaan, 2018

Tu bi-Švat

See on tuntud kui puude püha. See on üks neljast pühast, mis ülistab loodust, nagu mainitud Mišna’s (üks osa Talmudist). Tu bi-Švat leiab aset juudi kalendri viienda kuu viieteistkümnendal päeval (veebruari alguses), kui Iisraeli viljapuudel hakkab kogunema mahl. Tähistamiseks on komme süüa erinevaid puuvilju ja pähkleid.

Loe lisaks
www  •  28. jaan, 2018

Surnumere (Soolamere) soola lugu

Käies Iisraelis on üheks minu eesmärgiks alati täiendada soolavaru Surnumere või nagu Iisraelased kutsuvad Soolamere (Jam ha-Melah, יָם הַמֶּלַח‎ ) soolaga. See on üks minu kiiksudest, mida kasutan tähtsatel pidupäevadel oma juudi roogade maitsestamisel.
Loe lisaks